14 dec Historisch klimaatakkoord van Parijs?

Op 12 december 2015 is in Parijs een nieuw bindend klimaatakkoord bereikt. Een prestatie van planetaire omvang, gezien alle verschillen tussen landen en de enorme opgave waar de wereld voor staat. Vooruitlopend op een gedetailleerde analyse later deze week, hier alvast een overzicht van een paar interessante artikelen en sterke analyses.

The Guardian – overzicht speerpunten van het nieuwe klimaatverdrag

Temperatuurstijging onder 1.5C

Alle landen zijn in Parijs overeengekomen dat om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5C boven het pre-industriele niveau (< 1880): iets dat een paar maanden geleden nog ondenkbaar leek. Er is een wetenschappelijke onderbouwing voor de 1.5C. Volgens John Schellnhuber, een klimaatwetenschapper en adviseur van het Vaticaan, is 1.5C een mankeerpunt waar een reëel gevaar voor ernstige en onomkeerbare ‘tipping points’ ontstaat. Het doel van 1.5C is een grote sprong ten opzichte van de 2.0C die partijen zes jaar geleden in Kopenhagen afspraken. Hierbij moeten we wel in gedachten houden dat we inmiddels 1.0C stijging hebben gerealiseerd en recent onderzoek toont aan dat er nog geen enkele sprake is van zelfs maar een aanzet tot daling van de CO2-emissies die de opwarming veroorzaakt.

> Lees hier het artikel in de Guardian

George Monbiot in The Guardian – een ramp wacht nog steeds

Grootse beloften van Parijs worden nu al ondermijn door smerige bezuinigingen.

Als we de resultaten van Parijs vergelijken met wat het ook had kunnen zijn , is het klimaatakkoord een wonder . Als we het daarentegen vergelijken met wat het zou moeten zijn, is het een regelrechte ramp .

Binnen de smalle kaders waarin de onderhandelingen en gesprekken hebben plaatsgevonden, is de klimaatovereenkomst in Parijs is een groot succes . De reflectie en de en zelffelicitatie waarmee de definitieve tekst werd begroet, erkent de mislukking in Kopenhagen zes jaar geleden. Vanuit een ander perspectief ziet het akkoord er echter anders uit. We mogen namelijk best veronderstellen dat de 1.5C zeer ambitieus is, als we nu al de grens van 1.0C hebben bereikt en we tot 2030 meer CO2 blijven uitstoten.

>Lees hier het artikel van George Monbiot

Andrew C. Revkin in The New York Times – Er is niet één weg naar een oplossing

Parijs is een mirakel, een historische overeenkomst en een mislukking.

Een leger diplomate met blauwe ogen, milieuactivisten en lobbyisten zijn huiswaarts gekeerd en we horen nu al de proclamaties dat Parijs een historisch keerpunt en een briljante mislukking was. Beide kampten hebben gelijk, afhankelijk van de schaal van hun referenties.

Bijna alle afspraken met betrekking tot emissies zijn beperkt tot de periode 2020 en 2030, terwijl een golf aan energiebehoeften en bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden garanderen dat er de komende decennia meer broeikasgassen in de atmosfeer zullen stromen, tenzij de kosten van greentech exponentieel dalen en de capaciteit van de deze technologieën exponentieel toenemen.

>Lees hier het hele artikel van Andrew C. Revkin

Michael Levi op website Council on Foreign Relations – waar moeten we op letten…

Om vast te stellen of Parijs echt een succes wordt?

De klimaatovereenkomst heeft de potentie om een lovenswaardige em historische verschuiving te creëren in hoe de wereld onderhandelt over samenwerking op het gebied van klimaatverandering. Het akkoord is natuurlijk geen enkele garantie dat het einde van het fossiele tijdperk nu snel nadert, noch biedt het zekerheid dat de opwarming van de aarde beperkt zal blijven tot 2.0C, maar het is absoluut waar dat bijna geen enkele onderhandelaar deze uitkomsten voor de conferentie had durven voorspellen. Het akkoord verdient het ook niet om nu al aan de schandpaal genageld te worden omdat het geen sancties kan opleggen aan landen die in de toekomst de afspraken aan hun laars lappen. De komende weken zal duidelijk worden hoe onze leiders en de media het akkoord in perspectief plaatsen en in het bijzonder hoe zij de afwijkende taal interpreteren voor de ontwikkelde en ontwikkelingslanden. De eerste grote test staat ons te wachten in 2020, wanneer de landen nieuwe plannen en doelstellingen moeten presenteren voor grote reducties in CO2-emmissie.

>Lees hier de blog van Michael Levi

Robinson Meyer in The Atlantic – groot beroep op onze humaniteit

Ook na Parijs is klimaatprobleem nog lang niet opgelost

Als het klimaatakkoord door alle landen wordt geratificeerd, mogen we spreken van een historisch akkoord”, zegt Jennifer Morgan, van het World Resource Institute. Tegelijk roept de conferentie in Parijs het gevoel van carnaval op. Er zijn demonstranten, de stafmedewerkers van de non-profit instituten en niet te vergeten de grote bedrijven met groene ambities onder aanvoering van onze ‘eigen Peter Bakker’, voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development.
Maar er is nog steeds een vreemde discrepantie tussen de deftigheid van het diplomatieke protocol en enthousiaste reacties en de horror van een door het klimaat verwoeste wereld. Het oogt allemaal een beetje als een vreemd canoniek, mondiaal spektakel. Maar de hoop van het Parijse-akkoord is dat het niet uitmaakt of de toekomstige technologische vooruitgang en de vermindering van CO2-uitstoot ons onder de 1.5C houden . Het akkoord zal uiteindelijk zeker leiden tot vermindering van uitstoot, waarmee het klimaatakkoord, in bredere zin, een nieuw tijdperk markeert in de manier waarop de wereld als eco-systeem klimaatverandering gaat managen.

Lees hier het artikel van Robinson Meyer

 

Meer informatie?


Vind je dit een interessante blog of heeft het artikel jou geïnspireerd? Ruud Veltenaar biedt masterlezingen, sector keynotes en strategische workshops over meer dan 15 sectoren. Deze inspirimenten zijn bij uitstek geschikt voor jaar- of klantbijeenkomsten, congressen, interne meetings of strategische sessies. Heb je interesse in een inspirerende en interactieve lezing of workshop vraag dan om meer informatie via het aanvraagformulier.

Voorbeelden van inspirimenten over een duurzame toekomst zijn: “Shift Happens 2030” en “De Noodzakelijke Revolutie”.

Lees ook de blog “Klimaatverandering is ook een vorm van geweld” voor meer informatie over klimaatverandering.

Geïnteresseerd in mijn dagelijkse activiteiten als Trendwatcher of spreker? Volg mij dan op Twitter.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.