02 okt Toename investeringen in duurzaamheid

Duurzaamheid is voor investeerders vaker van doorslaggevend belang om te beleggen in bedrijven. Hoe beter de groene reputatie hoe groter de kans op financiële steun.

Dat zegt Klaas Springer, director corporate treasury FrieslandCampina, in een uitzending van DuurzaamBV Radio. FrieslandCampina gaf onlangs als een van de eerste Nederlandse bedrijven een ‘groen’ schuldbewijs van € 300 mln uit. Met de opbrengst van de verkoop van de obligaties wil het zuivelconcern zijn ecologische voetafdruk wereldwijd verkleinen.

Springer heeft hierover de afgelopen periode veel intensieve gesprekken gevoerd met beleggers. Hij signaleert dat sprake is van een groeiende markt van beleggen in bedrijven met een groene reputatie. “Investeerders moeten weten dat het qua duurzaamheid goed zit voordat ze überhaupt geld aan je spenderen. Ook bij ons gebruikte 60 procent van de beleggers duurzaamheid in hun beslissingscriteria.”

“Ook bij ons gebruikte 60 procent van de beleggers

duurzaamheid in hun beslissingscriteria”

Het doel voor FrieslandCampina met het groene schuldbewijs is financiën en duurzaamheid met elkaar verbinden. “Wij willen groter worden, maar de groei moet wel klimaatneutraal zijn”, aldus Springer. “Dat betekent dat je efficiënter moet werken. Zo richten we ons onder meer op een vermindering van het energie- en watergebruik bij de productie van zuivelproducten.”

Afname afhankelijkheid

Vanuit financieringsoogpunt levert het groene schuldbewijs FrieslandCampina extra diversificatie op, weet Springer: “Je krijgt nieuwe investeerders aan tafel. Dat is prettig, want dat betekent minder afhankelijkheid van anderen.”

1Reactie

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.